Giriş Yap   |   Üye Ol Ücretsiz İlan Ver
Dış Mekan Aydınlatması


Dış Mekan Aydınlatması

16.01.2021 tarihinde oluşturuldu.

Dış mekan aydınlatması binaların ve bahçelerin detaylarını ortaya çıkarmak, şehirlerin sembollerini vurgulamak ve uygulandığı alanları daha güvenli hale getirmek için kullanılır. Dış mekan aydınlatmasının en önemli özelliği işlevselliği ve estetik görünümü arttırmaktır. Tüm dış mekan aydınlatma teknikleri bu iki özelliği en üst seviyeye taşımak için beraber veya ayrı ayrı uygulanır.

Dış mekan aydınlatma teknikleri arasında en çok Sıyırma (Grazing), Duvar Boyama (Wall Washing), Gölgeleme (Shadowing), Siluet Aydınlatması (Silhouet Lighting), Zeminden Aydınlatma (In-Ground Lighting) ve Sert Nesne Aydınlatması (Hardscape Lighting) kullanılmaktadır.

Dis Mekan Aydinlatma Teknikleri

Sıyırma

Sıyırma (grazing) tekniği bir yüzeyin dokusunu vurgulamak için yüzeye yakın yerleştirilmiş aydınlatma tekniğine denir. Sıyırma aydınlatma tekniği bir evin veya binanın sıva, tuğla, taş işçiliği veya mimari özelliklerine derinlik ve boyut eklemek için kullanılır.

Duvar Boyama

Duvar boyama (wall-washing) tekniği bir duvarın veya yüzeyin genel olarak aydınlatılmasını sağlamak için tercih edilir. Sıyırma (grazing) tekniğinde amaç uygulanan dokuyu vurgulamakken duvar boyama tekniğinde amaç bütünü vurgulamaktır. Duvar boyama tekniği ağırlıklı olarak komple bir binayı aydınlatmak için kullanılır.

Gölgeleme

Gölgeleme (shadowing) tekniği bir nesnenin önüne bir ışık kaynağı yerleştirilerek nesnenin arkasındaki bir yüzeye gölge yansıtmak amaçlı kullanılır. Bu aydınlatma tekniği kullanılarak; çalıların ve ağaçların önüne yerleştirilen ışıklar sayesinde arka planda çok çeşitli efektler elde edebilirsiniz.

Siluet Aydınlatma

Siluet aydınlatma (silhouet ighting) tekniği bir nesneyi dramatize etmek için kullanılan aydınlatma tekniğidir. Bu aydınlatma tekniğinde ışık kaynağı yapıyla nesnenin arasına bir yere yerleştirilir ve önden bakıldığında da nesnenin silueti baskın bir şekilde ortaya çıkmış olur. Bu tekniği uygulayabilmek için nesne yapıya yakın yerleştirilmiş olmalıdır. Aksi taktirde ışık çevreye yayılır ve istenilen dramatik görünüm sağlanamaz.

Zeminden Aydınlatma

Zeminden aydınlatma (in-ground lighting) tekniği yürüyüş yollarını aydınlatmak için tasarlanmıştır. Işık kaynağı genellikle zeminin içine gömülür ve kullanıcının ışığı takip ederek en iyi şekilde yönlendirilmesi sağlanmış olur. Bu aydınlatma tekniği yapıya yakın bir zemine uygulandığı taktirde yapının cephesinde birbirini takip eden geometrik şekiller elde edilir.

Sert Nesne Aydınlatması

Sert nesne aydınlatması (hardscape lighting) genellikle dış mekan korkulukları ve merdivenlerde uygulanır. Bu aydınlatma tekniği kullanılarak aynı zeminden aydınlatma tekniğinde olduğu gibi yürüyüş yolarında istenilen yönlendirmeler sağlanır.