Giriş Yap   |   Üye Ol Ücretsiz İlan Ver
Teras Dekorasyonu


Teras Dekorasyonu

15.03.2023 tarihinde oluşturuldu.

Bulunduğunuz yere ve evinizin yapısına bağlı olarak, bir çatı terası evinize harika bir katkı sağlıyabilir. Modern mimarlık dünyasını kasıp kavuran düz çatı tasarımları son birkaç yılda giderek daha popüler hale geldi. Eski tip üçgen çatı tasarımları yerine, düz bir çatı, sevdiklerinizle unutulmaz akşam yemeklerine veya partilere ev sahipliği yapabileceğiniz bir terasa veya bahçeye dönüştürülebilir.

Fakat; çatı terası inşa etmek düşünüldüğü kadar basit değil. Bu tür projeye başlamadan önce dikkate alınması gereken çok sayıda faktör vardır. Elbette yapım süreci boyunca akılda tutulması gereken hususlar da var. Bir çatı terası kendin yap projesi olarak benimsenebilir, ancak işler zorlaşırsa yardım istemekten çekinmemelisiniz. Bazen bir grup profesyonel, planlamadan uygulamaya kadar işi kusursuz bir şekilde halletmenize yardımcı olabilir. İşçilik için ek maliyetler olsa bile, büyük olasılıkla uygun olmayan malzemelerden veya yanlış miktarlarda sarf malzemelerin kullanımından önemli miktarda tasarruf sağlayabilirsiniz.

Bugünkü yazımızda sizlere çatı terası dekarasyonu konusunda yardımcı olmak istedik. Aşağıda sunmuş olduğumuz adımlara dikkat ettiğinizde sizde çatı terasınızı iyi bir tasarımla harmanlayarak mükemmel bir yaşam alanına çevirebilirsiniz.

Çatı Terası Nedir?

Her şeyden önce, bir çatı terası kavramına aşina olmayabilirsiniz. Genel olarak, bir çatı terası, evinizin veya apartmanınızın tepesinde bir eğlence alanı olarak hizmet eder.

Bir çatı terası düz çatı olmadan gerçekten yapılamasa da, düz bir çatı kesinlikle çatı terası olmadan var olabilir. Terassız düz çatılar için modern mimaride pek çok örnek vardır. Şık, zarif ve şık bir görüntü sunmak için genellikle evin tasarımına dahil edilirler. Özellikle günümüzde görünümüyle düz çatılı evler giderek daha popüler hale gelmektedir.

Sizde eğimli bir çatı yerine düz bir çatı tercih ederek, sadece güzel estetiğin değil, aynı zamanda pratik karşılığının da tadını çıkaracaksınız.

Çatı Terası Yapım Aşamaları

Eviniz için bir sonraki yatırımın çatı terası olduğuna karar verdiyseniz, mümkün olan en kısa sürede planlamaya başlamanız gerekecektir. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, süreç kolay değildir ve başlamadan önce çok düşünülmesi gerekir.

Çatı terası yapım projenizi parçaladığınızda dikkate alınması gereken beş ana aşama vardır: tasarım, tadilat veya inşaat izin araştırması, mimari plan, çatı terasında kullanılacak ürünlerin tedariği ve uygulama.

Tasarım – Çatı terasınızda kullanmak istediğiniz ana tema için çok sayıda kaynaktan ilham alabilirsiniz. Birçok farklı tasarım ve mimarlık sitelerinden yeni ve güncel tasarım fikirleri alabilirsiniz.

İzinler – Şehrinize veya mahallenize bağlı olarak, inşaat ruhsatı gibi bir tür izin almanız gerekebilir. Bunun geçerli olup olmadığını görmek için yerel belediyenize danıştığınızdan emin olun.

Planlar – Ana tasarım planınızın ana hatlarını belirleyin ve (isteğe bağlı olarak) ölçümler ve diğer karmaşık ayrıntılar için profesyonellerden oluşan bir ekiple mutlaka iletişime geçin.

Malzemeler – Çatı terasınızı bağımsız olarak inşa ediyorsanız, ihtiyacınız olacak malzemeler için yapı malzemeleri satan bir pazar yerinden alışveriş yapın. Eğer bir çatı kaplama şirketi ile çalışacaksanız, ne tür malzelerle çalışabileceklerini mutlaka sorun.

Uygulama – Uzman bir ekiple çalışın veya çalışmayın; ama mutlaka çatı terasınız bir plana göre inşa etmeye başlayın.

Yapı Malzemelerinin Seçimi

Çatı inşa etme sürecinin en hassas kısımlarından biri, doğru malzemeleri seçmektir.  Büyük yapı malzemeleri mağazalarında her türlü ürün hakkında bilgi alabileceğiniz uzmanlar bulunmaktadır. Bu uzmanlar, satın almayı düşündüğünüz malzemeler hakkında size küçük bir mağazada çalışan bir görevliden çok daha fazla bilgi verebilir. Bu sayede satın almayı düşündüğünüz tüm malzemeler hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Çatı terası inşası için gerekli birçok temel malzeme bulunmaktadır. Bu malzemeler arasında en önemlileri sırasıyla su geçirmez zemin kaplaması, su tahliye ekipmanları, yalıtım malzemeleri ve zemin karosudur. Sonuçta çatı terasınızı inşa ettikten sonra küçük bir yağmurda havuza dönmesini istemezsiniz. Bu sebeple bu projedeki en önemli ayak suyun tahliyesi olacaktır.

Maliyet

Çatı katına bir çatı terası inşaa etmek isteyen herkesin düşündüğü ilk şey muhtemelen maliyettir. Maliyeti etkileyen birçok farklı unsur bulunmaktadır. Eğer; ben becerikliyim ve bu işin alt yapısını ve su tahliyesini kolayca kendim yapabilirim diyorsanız, çok fazla endişenlemenize gerek yok. Tüm projeyi rahatlıkla bir profesyonelin yarı fiyatına bitirebilirsiniz.

Fakat; ben daha önce çivi dahi çakmadım diyorsanız. Mutlaka bir uzmana danışmanızı öneririz. Bir uzmanla çalışmaya karar verdiyseniz maliyeti bir noktada aşağı çekmek için malzeme alımını siz yapabilirisiniz. Bu sayede çalışacağınız çatı uzmanı sadece size işçilik maliyeti çıkaracaktır. Ama yok ben üst düzey bir tasarım ve iş bitirme istiyorum derseniz geriye kalan son seçenek bir mimarla çalışmak olacaktır. Eğer bir mimarla çalışacaksanız; faturanız yukarda bahsetmiş olduğumuz seçeneklerden çok daha yüksek olacaktır.

Maliyeti Etkileyen Unsurlar

Çatı terası yapım maliyetini optimum seviyede tutabilmek için birden fazla hususun dikkate alınması gerekmektedir. Bu süreçte maliyeti en çok etileyecek unsur; halihazırda çatının eğik mi yoksa düz bir zemine sahip olup olmadığı olacaktır. Eğik bir zemine sahip bir çatıyı düz bir zemine döndürmek gerek vakit gerekse bütçe açısından zorlayıcı bir adım olacaktır. Fakat, çatınız düz bir zemine sahipse işiniz çok kolay. Su tahliyesi ve zemin döşemesini bitirdikten sonra diğer tüm geri kalan malzemeleri zamanla tamalayabilirsiniz.

Ancak, terasınızın gerçekten muhteşem olmasını istiyorsanız, son rötuşlar için para biriktirmeyi gerçekten düşünmelisiniz Unutmayalım ki tasarımı güzel yapan yegane şey detaydır.