Giriş Yap   |   Üye Ol Ücretsiz İlan Ver
Akdeniz Mimarisi


Akdeniz Mimarisi

30.05.2023 tarihinde oluşturuldu.

Kırmızı kiremit çatıları, alçı cepheleri ve süslü kemerleriyle tanınan Akdeniz tarzı evler, Avrupa’dan Amerika Birleşik Devletlerine kadar dünyanın birçok ülkesinde kullanılan popüler bir mimari stildir.  Akdeniz mimarisi ilk olarak İtalya’da ortaya çıkmış olup kısa sürede Avrupa’nın tüm kıyı şeridine yayılmıştır. Portekiz, İspanya, Fransa ve Yunanistan; Akdeniz mimarisini benimseyen ilk Avrupa ülkeleri olmuşlardır.

Günümüzde doğaya ve doğallığa dönüş her alanda hızlı bir şekilde artmaktadır. Akdeniz mimarisinin temel özelliği de ev sahibinin doğayla olan bağını ve uyumunu arttırmaktır. Eğer sizde yaşam alanlarınızda Akdeniz mimarisinin yansımalarını görmek istiyorsanız bu yazımızı dikkatlice okumanızı öneririz.

Akdeniz Mimarisi’nin Tarihi

Bugün bildiğimiz Akdeniz evleri, Akdeniz Uyanışı olarak bilinen mimari tarza dayanmaktadır. Bu tarz, uygulandığı binalarda lüks bir Akdeniz villasında olma hissini taklit etmeyi amaçlıyordu. 1920’lerde Amerika’da artan zenginlik ve eğlence konusundaki kültürel bir saplantı, sahil beldelerinde bir patlamaya neden oldu ve bu mimari tarzı popüler hale getirdi. Başlangıçta, bu mimari stil sadece Amerika’nın kıyı şeridinde bulunan oteller gibi kamusal yapılar için kullanılmaktaydı. Ancak, daha sonra Florida’dan Addison Mizner ve California’dan Bertram Goodhue gibi dönemin ünlü mimarları, bu stilin kıyı iklimine uygun olabileceğini gördüler ve bu stili kendi projelerinde uyguladılar. Bunu gören diğer Amerikalı mimarlarda bu stili tüm Amerika’nın kıyı şeridinde ve kıyı şeridine yakın iç bölgelerde de uygulamaya başladılar. İlk olarak Avrupa’da otaya çıkan bu akım zamanla Amerika’nın vaz geçilmez bir mimari stiline dönüştü. Akdeniz mimarisi bugün Amerika’nın ve Avrupa’nın kıyı bölgelerinde yeni yapılan tüm projelerde sıklıkla kullanılmaktadır ve şu anda her iki kıtada da en çok tercih edilen mimari stil olarak kabul edilmektedir.

Akdeniz Mimarisi Türleri

Akdeniz mimari stili birden fazla ülkenin ve kültürün mimari akımlarının özelliklerini içinde barındıran bir stildir. Her ne kadar çıkış yeri İtaya olsa da, bu akım İspanyol mimarisinden de birçok özelliği kendi bünyesine katmayı başarmış bir mimari akımdır. Akdeniz mimarisinin etkilendiği üç temel mimari akım şunlardır.

İtalyan Rönesansı (1890-1930)

Adından da anlaşılacağı gibi, İtalyan Rönesans evleri, ilhamlarının bir kısmını İtalyan Rönesans’ının 16. yüzyıl binalarından almaktadır. Bu dönemde yapılan yapılarda sütunlar ve yuvarlak kemerler sıkça kullanılmıştır. Akdeniz evinin farklı tarzları arasında İtalyan Rönesans evleri en süslü olanıdır. Eğer bir Akdeniz evinde sütunlar ve yuvarlak kemerler gözünüze çarpıyorsa; o ev İtalyan Rönesansı temel alınarak inşa edilmiş bir Akdeniz evidir.

İspanyol Uyanışı (1915-1930)

İspanyol Uyanışı evleri, İspanyol sömürgecilerinin 16. yüzyılda Amerika’ya getirdiği mimari stile dayanıyor. Bu mimari hareket, özellikle Kaliforniya ve Florida gibi daha sıcak kıyı bölgelerinde sıklıkla kullanılan bir mimari stildi. İspanyol uyanışı evleri, diğer Akdeniz çeşitlerinden biraz daha basittir. Daha net hatlara ve daha kalın ve daha ağır görünen daha düşük eğimli bir çatı çizgisine sahiptirler.

Modern Akdeniz

Modern Akdeniz mimarisi, İspanyol veya İtalyan mimarisinin harmanlanmasından ortaya çıkan bir mimari stildir. Bu mimariye sahip evlerde göze çarpan en önemli özellikler geniş mutfaklar ve açık kat planlarıdır. Bu tarz evler genel olarak bir Tatil Köyü havasında tasarlanmış evlerdir.

Akdeniz Mimarisi’nin Karakteristik Özellikleri

Eski Akdeniz mimarisi evleri çok sayıda kültürel etkiye sahip olsalar da, günümüz Akdeniz tarzı evlerinde klasik mimariye ait temel unsurlar da sıkça kullanılmaktadır.  bulunmaktadır. çoğunu korumuştur. Akdeniz tarzı evlerde yaygın olarak görülen bazı özellikler şunlardır:

Kırmızı Kil Kiremitler

İspanyol ve Meksika evlerinde olduğu gibi, Akdeniz tarzı evlerde de tipik olarak bir silindirin yarısı şeklinde tasarlanmış kırmızı, kil kiremitler kullanılır. Bu şekil, yoğun yağışlı havalarda suyun kolayca tahliye edilmesine yardımcı olduğu gibi sıcak havalarda da evi yüksek ısıdan korur.

Simetrik Cepheler

Çoğu Akdeniz evi bir ila iki katlıdır ve büyük, simetrik dış cephelere sahiptir. Ön kapı tipik olarak evin ortasına yerleştirilmiştir ve ferforje kapılı pencerelerle çevrelenmiştir. Akdeniz mimarisi, dış mekanı evin içine katmaya çok önem verir, bu nedenle evin açık yaşam alanına erişen çok sayıda uzun kapı ve pencere bulunmaktadır.

Sıva Duvarlar

Sıva dış ve iç duvarlar genellikle kuru iklime sahip bölgelerde görülür. Bu kalın duvarlar, sıcak günlerde iç mekanın soğuk kalmasına yardımcı olurlar. Geceleri, sıcaklıklar düştüğünde de gündüz elde edilen sıcaklığı yavaş yavaş evin içine yansıtırlar.

Süslü Kemerler

Hem yapısal hem de dekoratif amaçlara hizmet eden süslü kemerler, genellikle Akdeniz pencere ve kapılarının etrafına inşa edilirler. Zaman zaman bu kemerler renkli el yapımı çiniler veya mozaik camlarla da süslenir.

Açık Yaşam Alanı

Daha önce de belirttiğimiz gibi, Akdeniz mimarisi doğayı evin içine aktarmayı seven bir mimari stildir. Çoğu Akdeniz evinde veranda, teras, balkon veya atriyum gibi açık bir yaşam alanı bulunur ve evin her yerinden dış mekana bolca erişim noktası vardır.

Akdeniz Mimari Stiline Sahip Yapılar

Avrupa’da İtalya başta olmak üzere Fransa, İspanya, Portekiz, Hırvatistan ve Yunanistan’da bu mimari stiline sahip birçok ev görebilirsiniz. Kuzey Afrika’da da Tunus, Fas ve Cezayir Akdeniz mimarisini sıklıkla kullanan ülkeler arasındadır. Amerika Birleşik Devletlerine baktığınızda da Florida ve Kaliforniya’da Akdeniz mimarisine sahip sayısız ev görebilirsiniz. Günümüzde modern Akdeniz mimarisinin en sık uygulandığı ülke Amerika Birleşik Devletleridir.