Akıllı Ev
Haberlerde, bilim kanallarında veya sosyal medyada akıllı ev sistemleri hakkında bir şeyler duymuş olabilirsiniz. Ya da belki arkadaşlarınız ve komşularınız evlerini “akıllı” hale getirmek için nasıl adımlar attıklarından size bahsetmişlerdir.
Akıllı bir ev inşa etmenin bir yolu, çok sayıda bileşen (sensörler, akıllı ampuller, güvenlik kameraları, hoparlörler vb.) satın almak ve hepsini birbirleriyle ve sizinle akıllı telefonunuz aracılığıyla iletişim kurmalarına yardımcı olan bir hub’a bağlamaktır. Ama gerçekçi olalım: bu, çok maliyetli ve zaman isteyen bir işlem olabilir. İstekleriniz ve ihtiyaçlarınız daha basitse, sadece birkaç bütçe dostu ürün alarak, üst düzey bir akıllı evin size sağlayabileceği kolaylıkların çoğunu çok daha uygun fiyata sahip olabilirisiniz. Aynı zamanda alacağınız bu akıllı ev ürünlerinin birbiriyle uyumlu olduğundan emin olursanız, zamanla genişletebileceğiniz sağlam bir temel oluşturursunuz.
Kullanım kolaylığından güvenliğe ve eğlenceye, akıllı ev sistemlerinin birçok faydası vardır. Ama nasıl ve nereden başlayacağınızı bilemeyebilirsiniz. Bu yazımızda akıllı ev konusunu genel hatlarıyla sizlerle paylaşmak istedik.
Akıllı Ev Nedir?
Her yeni teknolojide olduğu gibi, akıllı ev’in de ne olduğu konusunda aklınızda bazı karışıklıklar olabilir. Bu yüzden, cihaz uyumluluğu ve ağ teknolojisi hakkında konuşmaya başlamadan önce, “akıllı evi” olabildiğince basit bir şekilde tanımlamaya çalışalım.
Ağ teknolojilerindeki gelişmelerden yararlanarak, artık evinizde kullandığınız birçok işlem adımını çevrimiçi hale getirmek mümkün. Artık aydınlatma, ısıtma, eğlence sistemleri ve daha birçok farklı işlem tek bir kontrol merkezinden yönetilebilir noktadadır.
Bir zamanlar anahtarla açılıp kapatılması gereken ışıklar artık sesinizle kumanda edilebilir. Ve elle ayarlanması gereken termostatlar artık akıllı telefonunuzdan uzaktan kontrol edilebilir. Bir evi akıllı kılan, bunun gibi bir otomasyondur . Başka bir deyişle, evdeki nesnelerin internetidir.
En iyi akıllı ev kurulumları; ister evde olun ister uzakta olun, evinizin herhangi bir yönünü zahmetsizce izlemenize ve kontrol etmenize olanak tanıyan eksiksiz bir akıllı cihaz ağı içerir. Kapı zillerinden hareket sensörlerine ve cihazlara kadar bu akıllı cihazlar, Wi-Fi veya benzer bir hücresel frekans aracılığıyla akıllı telefonunuza veya tek bir kablosuz hub’a bağlanabilir. Ve her cihaz, telefonunuzdan veya akıllı bir hoparlör aracılığıyla sesinizin sesiyle kontrol edilebilir.
Ancak tek bir akıllı ev konsepti yoktur. Eviniz, bağlamak istediğiniz kadar çok veya az cihaz içerebilir. Kurulumunuzun karmaşıklığı sizin isteklerinize göre şekillenir.
Artık akıllı bir evin ne olduğuna dair genel bir fikriniz olduğuna göre, bazı temel bilgilere geçebiliriz.
Akıllı Ev Neler Yapar?
Bağlantılı bir ev, küçük görevleri ve işleri otomatikleştirmeye yardımcı olarak hayatınıza kolaylık ve verimlilik katar. Başka bir deyişle, günlük rutininizin bir kısmını otomatik pilota bağlamanıza yardımcı olur, böylece sevdiğiniz şeyleri yapmak için daha fazla zamanınız olur.
Bu teknoloji evinize nasıl uygulanabilir? Akıllı ışıklar ve termostatlar gibi bazı yaygın akıllı ev cihazlarına zaten aşina olabilirsiniz. Ancak çevrimiçi olarak gelen çok sayıda cihaz var. İşte bazı akıllı ev bileşenleri örnekleri ve yapabilecekleri:
Aydınlatma – İç ve dış ışıklar, eve vardığınızda açılacak şekilde programlanabilir veya akşam karanlığında açılıp gün doğumundan hemen önce kapanacak şekilde programlanabilir.
Girişler – Kapılar sesli komutlar kullanılarak kilitlenebilir ve kilidi açılabilir. Görüntülü kapı zilleri, evinize kimin yaklaştığını görmenizi sağlar. Garaj kapıları, araba yoluna girdiğinizde otomatik olarak açılabilir.
Mutfak – Kahve makineleri siz uyandığınızda demlemeye başlayacak şekilde programlanabilir. Bulaşık makineleri ve çamaşır makineleri, döngü tamamlandığında size bir uyarı gönderebilir.
Eğlence – TV’ler sesinizle kontrol edilebilir. Stereo sistemler, bir odaya girdiğinizde açılacak şekilde programlanabilir.
Aile ve evcil hayvanlar – Akıllı iç mekan kameraları, çocukların okuldan eve güvenle vardıklarını bilmenizi sağlayabilir. Akıllı bebek monitörleri, yeni doğmuş bebeğinize yan odadan göz kulak olmanızı sağlar. Akıllı evcil hayvan yemlikleri, evden uzaktayken köpeğin çanağını yeniden doldurmanıza olanak tanır.
Peyzaj – Robotik çim biçme makineleri çimleri sizin için biçebilir. (Evet, gerçekten.) Sprinkler sistemleri sulamayı hava durumuna göre ayarlayabilir.
Bu cihazların neredeyse tamamı akıllı telefonunuzdan kontrol edilebilir ve birçoğu akıllı bir hoparlör aracılığıyla sesli komutlarla kontrol edilebilir. Bazı kurulumlar yapmanız gerekecek, ancak her şeyi bir kez yerine getirdiğinizde neredeyse sihir gibi çalışır.
Akıllı Evin Yararları
Kabul edelim, evinizde her şeyin komutanız altında olacağını düşünmek harika bir duygu. Fakat; bunun ötesinde, akıllı ev sistemi hayatınızı daha rahat, daha güvenli ve daha keyifli hale getirebilir. Akıllı ev sisteminizi oluşturmaya başladığınızda, bu hedeflerden sadece birine veya üçüne birden odaklanabilirsiniz. Ancak, herhangi bir ev tadilatında olduğu gibi, akıllı ev sistemlerinin de bir maliyeti vardır. Gelin akıllı evlerin avantaj ve dezavantajlarına beraber bir göz atalım.
Akıllı Eve Sahip Olmanın Avantajları
Kolaylık – Günde 10, 20, hatta 30 kez ışık düğmesini açmak için ileri geri yürümek zorunda olmadığınızı hayal edin. Veya termostatı yukarı, sonra aşağı ve sonra tekrar yukarı çevirmek için merdivenlerden yukarı ve aşağı yürümek. Bunlar küçük zaman kazandırıcı gibi görünebilir, ancak aletleri ve diğer cihazları telefonunuzdan veya daha da kolay bir şekilde sesinizle kontrol etmenin kolaylığına hızlı bir şekilde alışacaksınız.
Güvenlik – İster evde ister uzakta olun, akıllı cihazlar size ve ailenize bir güvenlik duygusu getirebilir. Kablosuz dış mekan güvenlik kameraları ve akıllı kapı zilleri, birinin evinize yaklaştığını size söyleyebilir. Akıllı duman ve karbon monoksit dedektörleri, bir sorun olduğunda mobil cihazınızı uyarır. Uzakta olduğunuzda, aydınlatmanızı uzaktan kontrol edin ve iç mekan güvenlik kameralarını telefonunuzdan izleyin.
Tasarruf – Otomatik ısıtma, klima ve aydınlatma kontrolleri ile elektrik faturanızdan tasarruf edebilirsiniz. Dışarıda olduğunuzda daha az enerji kullanacak şekilde termostatı planlayın ve ardından dönmeden hemen önce evinizi mükemmel sıcaklığa ayarlayın. Gece boyunca bir şey bırakıp bırakmadığınız konusunda endişelenmeden, dış ışıkları kendi kendilerine açılıp kapanacak şekilde ayarlayın.
Eğlence – Eğlence sisteminizi akıllı telefonuzula senkronize etmek, talep üzerine müzik ve videonun keyfini çıkarmanızı sağlar. Kafanıza bir şarkı geliyor ve akıllı asistanınıza onu stereo sisteminize aktarmaya başlaması için komut verebilirsiniz.
Yeni ebeveynler için – Evde yeni doğmuş bir bebek olan aileler, bebeğin üzerinde başka bir çift göz olması hoşuna gidebilir. Bebeğinizin ne zaman uyanacağını size bildirmek için kreşe akıllı bir kamera ekleyebilirsiniz. Küçük çocuğunuz ağladığında size uyarı gönderebilen akıllı bebek monitörleri de vardır.
Akıllı Eve Sahip Olmanın Avantajları
Zaman ve emek – İpuçlarımızla bile, beğeninize göre bir kurulum oluşturmak ve ardından her şeyi birlikte güzelce yönetmek biraz zaman alabilir. Neyse ki, bu peşin yatırım genellikle tek seferlik bir maliyettir. İşlerinizi istediğiniz gibi çalıştırdığınızda, programları veya saatleri ayarlamak gibi küçük ayarlamalar yapmak kolay olacaktır.
Wi-Fi’ye güvenme – Bant genişliğinizi tüketen cihazların neden olduğu yavaş bir internet bağlantısı yaşadıysanız, ışıklarınız ve cihazlarınız da ev ağınıza bağlı olduğunda nasıl hissedeceğinizi hayal edin. Bazı internet sağlayıcıları, tüm dijital bağlantılarınızı güçlendirmek için yeterli bant genişliğine sahip bir hizmet olan giga hız interneti sunar. Ancak kullanılabilirlik, her sağlayıcının teknolojisine ve kapsama alanına bağlıdır.
Teknolojinin Hızlı Gelişimi – Akıllı cihazlar ve ses tanıma, hızla gelişen iki teknolojidir. Bu nedenle, bugün satın aldığınız donanım, piyasaya çıkmak üzere olan bir sonraki harika özellikleri desteklemeyebilir. Her zaman en yeni ve en iyi cihazlara ihtiyaç duyan türden biriyseniz, akılda tutulması gereken bir şeydir.
Akıllı Evdeki Cihazları Nelerdir?
Tipik akıllı ev kurulumları, tümü özel bir akıllı hub veya akıllı bir hoparlörle bağlanan aydınlatma, termostatlar ve hoparlörleri içerir. Ama yine, hangi tür ekipmanı kullanmak istediğiniz gerçekten size kalmış bir konudur. Akıllı eviniz, mutlaka kullanmaktan keyif alacağınız bileşenleri içermelidir.
Evinize eklemeyi düşünebileceğiniz bazı akıllı cihazlar şunlardır: Işıklar ve ışık anahtarları, elektrik fişleri, akıllı termostatlar, hoparlörler ve ses sistemleri, medya akış cihazları, kapı kilitleri, görüntülü kapı zilleri, güvenlik kameraları, garaj kapısı açıcıları, akıllı duman ve karbon monoksit dedektörleri, kahve yapıcılar, yıkayıcılar ve kurutucular.
Akıllı Ev Cihazları Nasıl Çalışır?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, akıllı ev temelde birbirine bağlı cihazlardan oluşan bir ağdır. Bu cihazlar, belirli, önceden belirlenmiş bir radyo frekansı boyunca bilgi ileterek birbirleriyle iletişim kurar. Wi-Fi, internet hizmeti ve Wi-Fi yönlendiricisi olan herkes tarafından kullanılabilen böyle bir frekanstır.
Birçok akıllı cihaz Wi-Fi üzerinden çalışabilir ancak bazıları çalışmaz, bu nedenle bir satın alma işlemi yapmadan önce ilgili ürünün teknik özellikleri mutlaka kontrol ediniz. Tüm akıllı hub’lar (merkezler)farklı kablosuz standartların her biri ile uyumlu değildir. Bu nedenle, akıllı merkezinizin veya akıllı hoparlörünüzün hangi standartları desteklediğini mutlaka kontrol edin ve ardından bileşenleri akıllı hub’ınıza uygun şekilde satın alın.
Akıllı Ev Kurulumuna Nasıl Başlanır?
Akıllı ev kurulumuna başlarken dikkate almanız gereken en önemli konu nasıl yaşadığınızı ve nasıl yaşamak istediğinizi düşünmektir. Akıllı ev kurulumu projenize başlamadan önce mutlaka bir hareket planına sahip olmanız gerekecektir. Aksi taktirde içinden çıkılamayan bir projeyle karşı karşıya kalırsınız. Aşağıda sizlere bu noktada izlemeniz gereken adımları kısaca özetledik.
1. Bütçe ve Zaman Çizelgesi Belirleme
Evinizi akıllı eve çevirmenin iki yolu vardır. İlki, bir veya iki cihazı birbirine ekleyerek başlamak. Bu şekilde fazla bütçenizi zorlamadan ilerlersiniz. Diğer seçenek de; akıllı bir hub alıp onlarca farklı işleve sahip cihazı aynı anda birbirine eklemektir.
Belirleyeceğiniz bütçe, sizin böyle bir projede nasıl hareket edeceğinizin temelini oluşturur. Eskiden yüzlerce dolara satılan akıllı hoparlör ve akıllı ampuller günümüzde yüz doların altında fiyatlara hazır sistem olarak satılmaktadır. Bu tür uygun fiyatlı hazır paketlerden satın alarak hem bütçenizi zorlamamış olursunuz hem de kurulum aşamasına çok fazla zaman harcamamış olursunuz. Bizim bu noktada tavsiyemiz, suyu tüm vücudunuzla test etmek yerine parmak uçlarınızla test etmeniz olacaktır.
2. Ne Tür Bir Akıllı Cihaza İhtiyacınız Olduğunun Belirlenmesi
Akıllı cihazlara para harcamaya başlamadan önce kendinize hedeflerinizin ne olduğunu sormanız önemlidir. Örneğin: akıllı evinizin sizin için ne yapmasını istiyorsunuz? Hayatı kolaylaştırmak için birkaç temel otomasyon ve sesli komuttan memnun kalacak mısınız? Yoksa mahalledeki en yüksek teknolojiye sahip eve sahip olacağınız tam bir akıllı ev dönüşümü yapmak mı istiyorsunuz? Bunları belirlemek için bir ihtiyaç ve istek listesi yapmak size yol boyunca çok yardımcı olacaktır.
3. Akıllı Cihaz Seçimi
Bütçenizi yaptınız, neye ihtiyacınız olduğunu da belirlediniz. Sıra akıllı cihazların seçimine geldi. Bu noktada, Google Home, Amazon Echo veya Samsung SmartThings gibi bir akıllı hub’a ihtiyacınız olup olmadığına karar vermeniz gerekecektir.
Eğer sadece bir veya iki cihazı kontrol etmek istiyorsanız, bunları sadece akıllı telefonunuza yükleyeceğiniz bir uygulama ile yapabilirsiniz. Ancak farklı üreticilerin çok sayıda bileşenini ekleyecekseniz, akıllı bir hub en iyi seçim olacaktır.