Giriş Yap   |   Üye Ol Ücretsiz İlan Ver
Ev Ofis


Ev Ofis

02.08.2022 tarihinde oluşturuldu.

Evden çalışmanın popülerliği her geçen gün daha da artmaktadır. Pandemiyle birlikte birçok firma çalışanlarının evden çalışmasına izin vermektedir. Hal böyle olunca; ev ofis, bazılarımız için oturma odasındaki kanepe ile mutfak arasında bir dizüstü bilgisayarı taşımak anlamına gelebilirken, bazılarımız için ise keyifli bir dekorasyon projesi olarak görülebilmektedir.

Bir ev ofis tasarlamak düşünüldüğü kadar zor ve zahmetli bir iş değildir. Ev ofis tasarımında temel amaç sizin için en uygun çalışma alanını yaratmaktır. Bu tasarımı, ihtiyaçlarınıza ve zevklerinize göre kolayca yapabilirsiniz. Bu yazımızda ev ofis tasarımında nelere dikkat edebileceğiniz konusunu sizlerle paylaştık.

Yer Seçimi

Bir ev ofis tasarlarken ilk ve muhtemelen en önemli şey, ev ofisinizin evinizin neresinde olması gerektiği konusudur. Evden yürüteceğiniz işin türü, ihtiyacınız olan çalışma alanının türünü, boyutunu ve konumunu belirlemenin anahtarıdır. Günlük yaşamın yanı sıra özel günler, mevsimsel aktiviteler ve misafirleri de dikkatlice düşünmelisiniz. Ev ofisinizde iş ve aile dengesini doğru kurabilmek için yer seçimine karar verirken aşağıdaki fikirlerden yaralanabilirsiniz;

  • Varsa, özel çalışma alanı olarak ayrı bir oda seçin. Seçtiğiniz odanın kapısı olmasına özen gösterin. Bu sayede işinizi içeride, ailenizi, arkadaşlarınızı ve evcil hayvanları dışarıda tutabilirsiniz.
  • Ev ofis olarak kullanacağınız odanın veya alanın ihtiyaçlarınızı karşılayacak büyüklükte olmasına özen gösterin. Evin iki veya üç ayrı alanında çalışmak, tek bir alandan çalışmaktan çok daha az verimli olacaktır.
  • İşinizin doğası gereği müşterilerinizle yüz yüze görüşmeniz gerekiyorsa; ideal olan, ayrı bir dış kapısına sahip bir çalışma alanı seçimi olacaktır. Bu noktada bahçe veya bir garaja sahipseniz bu alanları evin ana girişinden bağımsız olarak tasarlayıp misafirlerinizi v ofis olarak tasarladığınız yere yönlendirebilirsiniz.

Seçilen Alanının Ev Ofise Uyarlanması

İl olarak, ev ofis olarak kullanmak istediğiniz odanın veya alanın herhangi bir tadilat işlemine ihtiyacı olup olmadığını belirleyin. Eğer çalışma alanınız bir tadilat (boya-badana, zemin değişimi vs.) gerektirmiyorsa, tüm çalışma alanını iyice temizledikten sonra ev ofis tasarımına başlayabilirsiniz. Aşağıda ev ofis tasarımına başlarken göz önünde bulundurmanız gereken bazı konuları sıraladık.

Ekipmanı Seçimi

Evde hız ve verimlilik çok önemlidir. Masaüstü veya dizüstü bilgisayarınız dışında büyük renkli bir fotokopi makinesinin bir gereklilik olup olmadığını iyi düşünün. Renkli ve pahalı bir fotokopi makinesi  yerine kablosuz işlem görebilen siysah-beyaz kompakt bir yazıcı ve konferans görüşmelerinde size yardımcı olacak harici bir kamera ve mikrofon çok daha yaralı bir seçim olabilir.

Ev ofisinizi tasarlarken ihtiyacınız olacak bir diğer önemli şey de internet bağlantısı olacaktır. Evinizde mutlaka bir kablosuz ağ bağlantı sistemi oluşturun. Bu sayede sizi ziyaret gelen iş arkadaşınızın veya misafirinizin internete erişimine imkan sağlamış olursunuz. 

Işık

Bilindiği üzere doğal gün ışığı insan psikolojisi üzerinde çok olumlu etkilere sahiptir. Ev ofis olarak seçtiğiniz odanın olabildiğince fazla doğal ışık almasına özen gösterin. Odanıza gelecek olan doğal gün ışığı sizin üretkenliğinizi ve enerjini arttıracaktır. Odanızın tasarlarken; gün ışığının bilgisayarınızın arkasından gelmemesine özen gösterin. Aksi taktirde; dışarıdan gelen doğal ışık, bilgisayar ekranının parlamasına sebep olur.

Eğer ev ofis olarak tasarladığınız odaya yeterli gün ışığı gelmiyorsa veya hiç almıyorsa mutlaka yukardan aydınlatma veya yerden aydınlatma seçmelisiniz. Bu sayede çalışma alanınızda dengeli bir ışık kullanım alanı yaratırsınız.

Kişisel Alan

Hiç kimse gürültülü bir ortamda rahat çalışamaz. Ofis alanınızı planlarken, çevredeki faaliyetlerden bir dereceye kadar uzak kaldığınıza emin olun. Kulaklıklar belirli bir oranda sesleri izole etmeye yardımcı olurken; sürekli kulaklık takmak rahatsız edici olabilir. Günümüzde birçok mobilya üreticisi farklı ölçülerde hareketli  duvar üretmektedir. Eğer böyle biri ürünü daha da ucuza getirmek isterseniz youtube da kendin yap “DIY” projelerini inceleyebilirsiniz. Hareketli duvarlar size ihtiyacınız olan kişisel alan sağlayabilir.

Yerleşim Düzeni

Ev ofisinizin yerleşim düzenini tasarlarken mutlaka günlük iş alışkanlıklarınızı gözünüzde canlandırın. Bu, sizin halihazırda ofisinizde sahip olduğunuz verimliği ev ofisinize yansıtmanıza yardımcı olacaktır. Ev ofiste en çok vakit geçireceğiniz yer doğal olarak çalışma masanız olacağı için; çalışma masasını seçerken odanın büyüklüğünü ve iş alışkanlıklarınızı beraber değerlendirerek seçmeye özen gösterin. Bu sayede tüm yerleşim düzeni, sizin ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek şekilde tasarlanmış olur.

Ergonomi

Sağlığınız ve rahatlığınız her şeyden önce gelir. Bu nedenle, ev ofisinizde kullanmak üzere seçtiğiniz ürünlerin rahat ve ergonomik olmasına özen göstermelisiniz. Son dönemlerde sandalye üreticileri, bilgisayar kullanıcıları için konfor konusunda önemli iyileştirmeler yaptılar. Sandalye üreticileri tasarımlarını geliştirirken oturma eyleminin biyomekaniğini bile araştırdılar. Bilgisayar başında saatlerce vakit geçireceğiniz için alacağınız sandalyenin size en uygun özelliklere sahip olduğundan emin olmalısınız.

Masa başında çalışırken rahatlığı arttırmak için yeni nesil ayak dayamaları da kullanabilirisniz. Bu tür yeni nesil ergonomik ürünler ayağınızdaki kan dolaşımını hızlandırarak daha verimli çalışmanıza yardımcı olmaktadır.

Eğer çalışmalarınız sırasında sadece dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız bilgisayar yükselticisi kullanabilirsiniz. Bu ürün, boynunuzun sürekli aşağıda olmasını engelleyerek sizin dik bir açıyla bilgisayar ekranınıza bakmanıza yardımcı olacaktır.