Giriş Yap   |   Üye Ol Ücretsiz İlan Ver
İç Mekan Aydınlatması


İç Mekan Aydınlatması

16.09.2021 tarihinde oluşturuldu.

Doğru aydınlatma, bir alanda nasıl hissettiğiniz üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir ve her alan, çeşitli farklı aydınlatma gereksinimleri gerektirebilir. İyi bir aydınlatma düzeni, kolayca çalışabileceğiniz veya dinlenebileceğiniz samimi bir alan yaratmak için farklı aydınlatma türlerini birleştirir. Bunu başarmak için ihtiyacınız olan üç temel aydınlatma türü bulunmaktadır.

Genel Aydınlatma

Ortam veya Ambiyans aydınlatması olarak da bilinen genel aydınlatma, bir oda için birincil ışık kaynağıdır. Genel aydınlatmanın temel amacı, tüm alan için bir aydınlatma sağlamaktır. Bu aydınlatma türü aynı zamanda genel ambiyansı ve ruh halini de doğrudan etkilediği için genellikle ortam aydınlatması olarak da anılır. Bir odada yüksek seviyede doğal ışık varsa, bu ancak gündüz vakti genel aydınlatma kaynağı tarafından sağlanabilir. Genel aydınlatma için kullanılan armatürler, sarkıtlardan gömme ışıklara kadar değişebilir.

Görev Aydınlatması

Görev aydınlatması, adından da anlaşılacağı gibi; belirli bir görev için aydınlatma sağlar. Görev aydınlatması, diğer aydınlatma türlerinden daha farklı kaynaklardan gelebilir. Görev aydınlatmasının amacı, verimliliği arttırabilmek için kontrastlı bir ışık sağlayarak çalışma alanını optimum seviyede aydınlatmaktır. Yaşımız ilerledikçe görüşümüzde bazı sorunlar oluşur, bu sebeple bir görev aydınlatması, göz yorgunluğunu önlemede ve ışıkların parlamasını azaltmada çok etkilidir.

Genel aydınlatma gibi, görev aydınlatması da gömme ışıklar veya ray lambaları gibi birçok ışık kaynağından gelebilir. Ancak genel aydınlatmanın aksine, küçük lambalar, bulundukları yere bağlı olarak mükemmel miktarda görev ışığı sağlar. Masa lambaları görev aydınlatmasının en güzel örneğidir. Görev aydınlatmasında önemli olan, aydınlatmanın kullanılacağı alandaki üretkenliği en üst seviyeye taşımaktır.

Vurgu Aydınlatması

Vurgu aydınlatması, diğer iki aydınlatma türüne göre daha fazla tasarım ve dekoratif odaklıdır. Ancak bu, görev veya genel aydınlatma armatürlerini seçerken tasarımın gerekli olmadığı anlamına gelmez. Genel aydınlatmadan farklı olarak vurgulu aydınlatmanın birincil işlevi, oda için bir odak noktası oluşturmaktır. Vurgu aydınlatması kullanıldığı ortama bir boyut kattığı için genel aydınlatma ile birlikte çalışır. Vurgulu aydınlatma, benzersiz mimari tasarıma dikkat çekmek, fotoğraf sanat eserlerinin güzelliğini ortaya çıkarmak, duvarların dokusunu veya rengini geliştirmek veya ışık fikstürünün kendisini göstermek için kullanılır.

Vurgu aydınlatması, içinde bulunduğu odaya dram katar. Amacı, gözlerinizi oluşturduğu odak noktasına çekmektir. İyi tasarlanmış ve yerleştirilmiş bir vurgu ışığı, uygulandığı nesnenin nasıl aydınlatıldığından ziyade neyin aydınlatıldığına dikkatinizi çekecektir. Vurgu ışıklarının açısını mükemmelleştirmek, seçtiğiniz her şeye dikkat çekmek için çok önemlidir. İstenilen görünüme ulaşabilmek için biraz deneme yapmak gerekebilir, ancak bu çabaya fazlasıyla değer.