Giriş Yap   |   Üye Ol Ücretsiz İlan Ver
Koltuk Modelleri


Koltuk Modelleri

29.05.2022 tarihinde oluşturuldu.

Yeni bir eve taşınırken yapılacak en keyifli şeylerden biri mobilya alışverişidir. Kanepe alışverişini göz korkutucu bir iş haline getirebilecek birçok farklı koltuk ve koltuk modeli vardır. Modüler tarzda bir koltuk ile mid-century modern tarzı koltuk arasında karar vermek zorunda kaldığınızda, mağazaya ilk ayak basmanızdan sonra kendinizi yorgun hissedebilirsiniz.

Koltuk alışverişinize hızlı bir başlangıç ​​yapmanıza yardımcı olmak için ve evinize almayı düşündüğünüz koltuk hakkında daha fazla bilgiye sahip olmanız için 8 çeşitten oluşan bir koltuk listesi hazırladık.

Chesterfield

Chesterfield koltuk, yüksekliği sırt ile aynı olan lüks görünümlü, kıvrımlı kolları ile insanı etkileyen özel bir koltuk modelidir. Tipik olarak arka koltuk minderi olmayan derin düğmeli taftinge sahiptir. Bu koltuk modeli genellikle deriden yapılır ve kapitone bir tasarıma sahiptir. Kumaştan yapılma chesterfield koltuklarda de en az deriden yapılma olanları kadar tercih edilmektedir.

Bu koltuk modeli ilk olarak İngiltere’deki Chesterfield’ın dördüncü Kontu, Philip Stanhope (1694-1773), döneminde kullanılmıştır. Kont, elbisesi kırışmadan rahatlıkla dik oturabileceği türden bir koltuk istediği için bu tarzda bir koltuğun tasarlandığı söylenmektedir.

Tuxedo

Tuxedo koltuke muhtemelen listedeki en köşeli görünüme sahip olan modeldir. Düz sırtla aynı hizada olan ve ona 90 derecelik açıyla bağlanan yüksek kare kollara sahiptir. İlk olarak Art Deco tarzının tasarım dünyasına hakim olduğu 1920’lerde New York’ta ortaya çıkmıştır. Çok rahat olmasa da Tuxedo koltuk oldukça şık bir model olarak kabul edilir.

Mid-Century Modern

Mid-century Modern tarzında koltuğun kendine özgü şık ve minimalist çizgilere sahiptir. Bu model koltuklar, dikdörtgen ve temiz hatlara sahip koltuklardır. 1930’ların ortalarından 1970’lerin ortalarına kadar popüler hale gelen bu koltuk modeli, günümüzde hala en çok tercih edilen koltuk modelleri arasındandır. Yukarıda belirtildiği gibi tanınan özelliklerinin yanı sıra, bu modelin birçok çeşidi de vardır. Bu konforlu koltuk, minimalizm isteyen modern ve çağdaş odalara veya alanlara mükemmel uyum sağlar.

Sectional

1950’lerde büyük ailelerin ihtiyaçlarına yönelik tasarlanan bu koltuk modeli zamanla daha da popüler hale gelerek en çok tercih edilen koltuk modelleri arasına girmeye başarmıştır. Sectional koltuklar bir diğer adıyla modüler koltuklar, farklı oturum düzeneği sağlayabilmek için birkaç küçük veya bir büyük ve bir küçük koltuk ünitesinin bir arada kullanılmasıyla oluşturulur.

Sectional koltuklar tasarımlarından bağımsız olarak genellikle 3-5 bölümden oluşurlar. Bu modüler görünüm; onlara baktığınızda hantal görünse de, bu özellik onları doğrusal olmaktan çıkardığı için köşe ve küçük alanların kullanımına imkan sağlar. Ancak, çok küçük bir alana büyük bir modüler koltuk koymak hata olur. Rahat ve gösterişsiz görünümleriyle, kalabalık aile buluşmaları ve dinlenme amaçlı kullanım için en ideal koltuk modelidir.

Camelback

Camelback (deve hörgücü) koltuk modeli ismini arkasında, aynı adı taşıyan hayvanı anımsatan “tümsek” şeklindeki kavisli çizgiden alır. Camelback koltuk modelinin ana tasarım özelliği, koltuğun kollarına kesintisiz bir çizgi halinde inen merkezde daha yüksek bir sırta sahip olmasıdır. Camelback koltuk, 18. yüzyıl aristokratları tarafından tercih edilen dönemin en popüler koltuk modeliydi ve günümüzde de hala birçok evde dekorasyonunda da kullanılmaya devam etmektedir. Mobilya tasarımcıları, bu kanepe türünün küçük alanlarda kullanıma en uygun model olduğunu belirtmektedir.

Rolled Arm

Rolled Arm (döner kollu) koltuk veya diğer adıyla kulüp koltuk, stil söz konusu olduğunda, bazı kaynaklar tarafından “sonsuza kadar kullanılacak bir stil” olarak kabul edilir. Bu koltuk modeli hem çok rahat hem de çok şıktır. Yorgun başınızı dinlendirmek için bir yastık yerine kullanmak için mükemmel olan tipik alçak döşemeli koltuk kollarına sahiptir.

Rolled Arm koltuk ilk olarak 19. Yüzyılda tasarlanmıştır ve tasarlandığı ilk günden günümüze kadar popülerliğini korumuştur. Modern İngiliz döner kollu koltuklar çeşitli ebat ve kumaşlarda mevcuttur. Rolled arm tarzında bir koltuğu rahatlıkla her alanda kullanabilirsiniz.

Lawson

Lawson koltuk, rolled arm koltuk modeline göre daha düz bir sırt çizgisine ve daha yuvarlak bir kol tasarımına sahiptir. İngiliz selefi gibi, lawson koltukta da yumuşak sırt yastıkları bulunur. Bu koltuk modeli tamamen konfor için tasarlanmıştır ve genellikle yumuşak sırt yastıkları ile birlikte gelir. Eğer konfordan ödün vermem diyorsanız Lawson koltuk modeli sizin için birinci tercih olabilir.

Cabriole

Cabriole, çok farklı bir görünüme sahip geleneksel tarzda bir koltuktur. Cabriole’un temel özellikleri, tipik olarak koltuğun etrafındaki tek bir çizgi olan kıvrımlı, genellikle açıkta kalan ahşap çerçevesi ve eşit derecede kıvrımlı, eğri bacaklarıdır.

Bu tarz, 1700’lerin ilk yarısında Kral Louis XV tarafından popüler hale getirildi ve düz çizgilerin hakim olduğu bir odayı bölmek için kullanıldı. Cabriole koltuklar çok süslü koltuklardır ve kullanıldığı ortama ağırlık katarlar. Eğer önceliğiniz rahatlık yerine görünüm ise; Cabriole koltuk bu isteğinizi çok rahat yerine getirir.