Giriş Yap   |   Üye Ol Ücretsiz İlan Ver
Mobilya Boyama


Mobilya Boyama

27.02.2022 tarihinde oluşturuldu.

Eşyalarımız eskidiği zaman, ilk aklımıza gelen ilk şey onları satıp yerine yeni mobilyalar almak oluyor. Oysa eskimiş, ya da modası geçmiş mobilyalarınızı evde boyayarak onlara yeni bir görünüm katabilirsiniz. Böyle bir durumda mobilyaların döşemelerini değiştirmek, boyasını ve cilalarını yenilemek mobilyanızın görünüşünde büyük bir fark yaratır. Bu sayede kimsede benzeri olmayan tamamen kişiselleştirilmiş bir mobilyaya sahip olursunuz.

Fakat, bu işlemler mobilyacılar tarafından yapıldığı taktirde maliyetler ciddi ölçüde artmaktadır. Bunun en büyük sebebi de yapılan işin el emeği olması konusudur ve bu her zaman maliyeti arttıran en önemli unsurdur. Bu işleme bir de nakliye masrafı eklediğinizde maliyet beklenilen çok üzerine çıkmaktadır. Bu nedenle size önerimiz, mobilyalarınızı evde kendinizin boyamasıdır. Evde mobilya boyamak düşünüldüğü kadar zor bir işlem değildir. Günümüzde boya malzemelerinde kullanılan teknoloji; bu işlemin evde sorunsuz bir şekilde yapılmasına imkan sağlamaktadır. Gerekli malzemelere sahip olduğunuz sürece mobilya boyama işlemini sorunsuz yapabilirsiniz. Bu yazımızda ihtiyacınız olan tüm bilgileri bulacaksınız.

Mobilya Boyama Teknikleri

Evde mobilya boyama tekniği ikiye ayrılır. Bunların ilki zımpara > astar > boya > cila adımlarını takip ederek yapılan tekniktir. Diğer teknik ise en son boya teknolojisinin vermiş olduğu imkanı kullanarak boya > cila adımları takip edilerek yapılan tekniktir. İlk teknik klasik metot olarak kabul edilirken ikinci teknik modern metot olarak kabul edilir. Her iki teknikle de çok güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.

Zımpara, Astar, Boya ve Cila Kullanım Tekniği

Bu tekniği kullanarak yapacağınız boyama işleme için ihtiyacınız olan malzemeleri aşağıda sizlerle paylaştık.

  • Yüz maskesi ve iş güvenliği gözlüğü (sağlık her şeyden önce gelir),
  • Boyanın yapılacağı alanı korumamak için plastik zemin koruma örtüsü,
  • İnce zımpara kağıdı,
  • Astar boyası ve fırçası,
  • Boya ve boya fırçası veya boya rulosu,
  • Boya solvent bazlı ise boyayı inceltmek için tinere de ihtiyacınız olacak,
  • Cila (kullanılacak cila türüne göre fırça veya microfiber bez),
  • Eğer bu işlem içi sprey boya kullanmayı düşünüyorsanız fırçaya ihtiyacınız olmayacaktır.

Zımpara İşlemi

Mobilyanızın üzerinde halihazırda bir cila varsa; mobilya yüzeyinden bu cilayı çıkarabilmek için zımpara kullanmanız gerekir. Daha önce cila uygulanmış bir mobilyanın üzerine zımpara işlemi uygulanmadan boya sürmek hiç doğru bir adım olmaz. Çünkü; halihazırdaki cila mobilyanızın yüzeyi ve yeni uygulanacak boya arasında bir katman olarak kalacağı için uygulayacağınız boya mobilya yüzeyine ulaşamaz ve boyanın tutması için kat be kat boya uygulamanız gerekir. Bu da boyanın kalın olmasına, geç kurumasına ve bir darbe anında boyanın çok çabuk zarar görmesine sebep olur. Bu sebeple mobilyanızın boya uygulanacak tüm yüzeyini iyice zımparalamak en doğru seçenek olacaktır.

Zımparalama işlemine başlamadan önce mutlaka bir yüz maskesi ve gözlük takınız. Zımpara işlemi sırasında ortaya çıkan küçük toz parçacıkları sağlığınıza zarar verebilir. Zımpara işlemini bitirdikten sonra; mobilyanızın üzerinde toz kalıntıları olmamasına çok dikkat ediniz. Bunu önlemek için en uygun metod zımparalama işlemi bittikten sonra elektrikli süpürgenin uç kısmıyla mobilyaya değmeden tüm zımparaladığınız alanın üzerinden geçmektir. Bu sayede gözle görünmeyen toz ve cila parçacıklarını mobilya yüzeyinden almış olursunuz.

Astar Uygulaması

Astar kullanımının temel amacı boya uygulanacak yüzeyi boyama işlemine hazırlayarak daha verimli ve daha kolay bir boyama işlemi gerçekleştirmektir. Astar boyanın yüzeyin her yerinde eşit şekilde emilmesini, daha az boya harcanmasını ve yüzeye daha iyi yapışmasını sağlar.

Mobilyanıza astar uyguladıktan sonra mobilyanızın yüzeyini bir kez daha zımparalarsanız mobilya yüzeyi pürüzsüz bir hale gelecektir.

Boyama İşlemi

Mobilya boyama işlemi için iki farklı tür boya mevcuttur. Bunlar su bazlı ve solvent bazlı (sentetik) boyalardır. Solvent bazlı boya; tiner ile inceltilen boyaya denir. Solvent bazlı boyalar uygulama ve kuruma esnasında koku veren boyalardır. Çocuk sahibi ailelerin, astım hastalarının ve alerjisi olanların solvent bazlı boya kullanması önerilmez. Solvent bazlı boyalar insan vücudunda farklı reaksiyonlara sebep olabilir. Eğer mobilyanızda solvent bazlı boya kullanmak isterseniz mutlaka boyayı aldığınız yerden hangi düzeyde tiner kullanacağınız konusunda bilgi alınız.

Su bazlı boyalardan olup mobilya boyası için en sık kullanılan boya akrilik boyadır. Akrilik boyalar hem sanatsal çalışmalarda hem de mobilya boyama işleminde sıkça kullanılır. Akrilik boyayı geniş yüzeylere uygularken boya rulosu kullanmak faydalı olacaktır. Geniş yüzeylerde boya rulosu kullanmak boyanın eşit dağılımını sağlar ve boyanın mobilyanın yüzeyinde homojen bir görüntüye sahip olmasına yardımcı olur. Detay gerektiren yerlerde örneğin köşelerde boya fırçası kullanmanız daha iyi olacaktır. Boya fırçası seçerken mutlaka ipek fırça tercih ediniz. İpek fırçalar kıl fırçalar gibi boyama işlemi sırasında iz bırakmazlar.

Cila İşlemi

Cila işlemi; mobilya üzerine uyguladığınız boya tamamen kuruduktan sonra yapılan bir işlemdir. Bu sebeple, cila işlemine başlamadan önce mutlaka mobilyanıza uyguladığınız boyanın kuruduğundan emin olunuz. Cila boyanızın ömrünü uzatır ve mobilyanızın ilk günkü kadar parlak bir görünüme sahip olmasına yardımcı olur.

Boya ve Cila Kullanım Tekniği

Evde mobilya boyama tekniğinin en basit ve zahmetsiz olanı sadece boya ve cila tekniği kullanmaktır. Bu mobilya boyama teknğinde zımparalama ve astar işlemi olmadığı için hem zaman açısından hem de bütçe açısından bu tekniği kullanmayı düşünebilirsiniz.

Bu metodu kullanarak yapılan boyamalarda chalk (tebeşir) adı verilen su bazlı boyalar kullanılmaktadır. Bu boyalar teknolojik açıdan daha ileri sistemlerde üretildiğinden; sadece tek kat chalk (tebeşir) boya uygulamak yeterlidir. Bu boyalar sahip oldukları mat görünümle bilinirler. Bu boyayı kullandıktan sonra cila kullanımı tamamen tercihe bağlıdır. Günümüzde mobilyalarda mat renklerin kullanımına sıkça rastlanmaktadır. Fakat; mobilyanızın ilk günkü kadar parlak olmasını istiyorsanız mutlaka cilalama işlemi sonrasında cila kullanmanız gerekir.