Giriş Yap   |   Üye Ol Ücretsiz İlan Ver
Online Mobilya Alışverişi


Online Mobilya Alışverişi

30.06.2022 tarihinde oluşturuldu.

Online alışveriş artık yeni normal olarak kabul edilmekte ve her geçen gün katlanarak büyüyen bir alışveriş ekosistemine dönüşmekte. Günümüzde internet üzerinden istediğimiz her ürünü bir tuşa dokunarak saniyeler içerisinde alabiliyoruz. Her ne kadar birçok farklı ürünü rahatlıkla internet üzerinden alsak da bazı ürünleri bu şekilde sipariş etmek düşünülenden daha zor olabiliyor. Online mobilya alışverişi de bunun en güzel örneğidir.

Bugün, beğendiğiniz bir çantayı internet üzerinden almanız saniyeler sürerken, beğendiğiniz bir mobilyayı internet üzerinden almanız çok daha uzun sürebilir. Bir mobilya almadan önce üzerinde karar vermeniz gereken birçok farklı parametre bulunmaktadır. Bu yazımızda internet üzerinden mobilya alışverişi yapmadan önce nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunu sizlerle paylaştık.

Mobilyayı Yerleştirmeyi Düşündüğünüz Alanın Ölçümü

Yeni bir mobilya satın almadan önce göz önünde bulundurmanız gereken çok şey vardır, ancak en önemli husus mobilyaların kullanılacak mekana nasıl sığacağıdır. Genellikle bu aşamada göz kararı bir ölçüm yapılır ve ona göre hareket edilir. Fakat, ileride online aldığınız bir mobilyayı “buraya sığmadı” diye iade etmek istemiyorsanız  mutlaka mobilyayı yerleştireceğiniz alanı enine boyuna ölçün ve ondan sonra alışverişe başlayın.

Alışveriş Yapılacak İnternet Sitesinin Seçimi

Türkiye mobilya konusunda dünyanın en önde gelen ülkelerinden birisidir ve neredeyse tüm mobilya markalarının kendilerine ait bir internet sitesi mevcuttur. Fakat, iş internet üzerinden satışa geldiğinde çok az mobilya markası online satış hizmeti sunmaktadır.

Türkiyede online alışveriş iki farklı model üzerinden ilerlemektedir. İlk model, markaların kendi internet siteleri üzerinden tüketiciye ulaşma modelidir. İkici model ise pazaryeri modeli olup; birçok farklı markayı tek bir çatı altında toplayarak tek bir merkez üzerinden tüketiciye ulaştırma modelidir. Her iki modelinde farklı avantajları ve dezavantajları mevcuttur.

İnternet alışverişinde en önemli olan husus kullanacağınız internet sitesinin güvenilir olup olmadığıdır. Bir mobilyayı internet sitesi üzerinden almadan önce ilk olarak ilgili internet sitenin veya markanın iade politikasını ve teslim süresini inceleyiniz. Her ne kadar internet üzerinden yapılan alışverişler kanunlar tarafından koruma altında olsa da, iş iade konusuna geldiğinde online satıcılar ve müşteriler arasında birtakım sıkıntılar yaşanabilmektedir. Bu yüzden iade politikasını dikkatli okumak ileride yaşanacak bir sorunun önüne geçebilir.

İade politikasını inceledikten sonra diğer önemli olan husus da ilgili internet sitesinin müşteri hizmetleri kalitesi konusudur. Bir mobilyayı internet sitesi üzerinden aldınız ve mobilya eve geldiğinde bir parçasının eksik olduğunu gördünüz, bu noktada ilk arayacağınız yer ilgili internet sitesinin müşteri hizmetleri olacaktır. Bu sebepten dolayı mobilya alışverişi yapmayı düşündüğünüz ilgili internet sitesinin müşteri hizmet kalitesi hakkında genel bilgiye ulaşmak için yine internet üzerinde bulunan yorum ve şikayet sitelerine bakabilirsiniz. Bu tür yorum ve şikayet sitelerini ziyaret ederek ilgili internet sitesinin müşteri hizmetleri hakkında farklı tüketici yorumlarını okuyarak ön fikir elde edebilirisiniz.

Ürün Detaylarını İnceleme

İnternet üzerinden mobilya almadan önce en çok merak edilenler arasında genellikle mobilyanın kullanım rahatlığı, kalitesi veya rengi gibi konular gelmektedir. Eğer, pazaryeri iş modeli ile çalışan bir internet sitesi üzerinden mobilya satın almayı düşünüyorsanız bu sorularınızın cevabını bulmakta zorlanabilirsiniz. Bu noktada size yardımcı olacak şeyler ürün hakkında yapılan yorumları ve ürün detaylarını iyice okumaktır.  Diğer taraftan; beğendiğiniz mobilyayı bir mobilya markasının internet sitesinden alacaksanız ilk olarak  ilgili markanın showroomunu ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Bu, size beğendiğiniz ürünü yerinde görme ve inceleme fırsatı sunar.

Şipariş Aşaması

Almak istediğiniz mobilya karar verip ilgili internet sitesinin iade politikasını da iyice inceledikten sonra sıra sipariş aşamasına geldiğinde mutlaka ödemeyi kredi kartı ile yapmaya özen gösteriniz. Bankalar ve sanal pos hizmeti sağlayan firmalar internet üzerinden satış yapmak isteyen firmalara sanal pos sistemi izni vermeden önce birçok yasal belge talep etmektedir. Bu, ilgili satış hizmetini sunacak firmanın ön bir güvenilirlik aşamasından geçtiğini gösterir. 

Eğer, ilgili internet sitesi kredi kartı ödemesi dışında farklı bir ödeme metodu ile çalışıyorsa; (havale veya eft) bu, ilgili sitenin bankalar nezninde güvenilir olup olmadığını sorgulamamıza neden olur. Bu noktada  ödeme konusunda sorun yaşamak istemiyorsanız ilgili internet sitesinin sanal pos sistemi kullanan bir site olduğundan ve kredi kartı ile ödeme aldığından emin olun.