Giriş Yap   |   Üye Ol Ücretsiz İlan Ver
Rattan Mobilya


Rattan Mobilya

07.11.2022 tarihinde oluşturuldu.

Dış mekan mobilyaları söz konusu olduğunda, her zevke uygun birçok seçenek bulunmaktadır. Günümüzde sürdürülebilirlik açısından en çok tercih edilen mobilya türü de rattan mobilyadır. Rattan mobilyalar önceleri sadece dış mekan mobilyası olarak değerlendirilirken zamanla iç mekan mobilyası olarak da tercih edilmeye başlandı. Bu yazımızda rattan mobilyayı ve özelliklerini sizlerle paylaşmak istedir.

Rattan Malzemesi

Rattan, Afrika, Asya ve Avustralya’nın tropikal bölgelerinde yetişen ağaçların sarmaşıklarına verilen ortak addır. Bugün dünyada 600’ün üzerinde farklı ağaç türünden elde edilen rattan cinsi bulunmaktadır. Fakat; bunlar arasında çok azı mobilya sektöründe kullanıma uygundur.

Rattan Türleri

Rattan mobilyalar hem doğal hem de sentetik olarak iki ayrı şekilde üretilir. Doğal malzemeden üretilmiş rattan mobilyalar dış etkenlere (güneş, yağmu ve kar) çok dayanıklı değildir. Doğal rattan yağmurla temas ettiğinde, su rattan lifleri arasına sıkışma ve küf yaratma riskine sahiptir. Aynı zamanda doğal rattan çok fazla güneşe maruz kaldığında da doğal rengini çok kısa sürede kaybeder. Bu yüzden doğal rattan mobilyalar ağırlıklı olarak iç mekan mobilyası olarak kullanılmaktadır. Diğer taraftan; sentetik rattan mobilyalar ise doğası gereği çok daha dayanıklıdırlar. Sentetik rattan malzemeden üretilmiş tüm mobilyalar doğal rattan mobilyalara göre çok daha uzun ömürlü olurlar.

Rattan Mobilyanın Özellikleri

1. Rattan Bulunduğu Ortama Şıklık Katar

Rattan mobilyalar, çoğunlukla görünüşünden dolayı tercih edilmektedir. Klasik dokuma rattandan üretilmiş mobilyalar uzun yıllar boyunca popülerliğini korumaktadır.  Rattan mobilyalar görünüm itibariyle kırsal alan şıklığı ile modern minimaliz mi mükemmel bir şekilde harmanlamaktadır. Rattan mobilyalar griden kahverengi tonlarına, siyahtan açık bej rengine kadar birçok farklı renk tonunda üretilirler. Bu sayede rattan mobilyalar sahip oldukları geniş renk seçeneği ile bahçenizde ayrıcalıklı bir dekorasyon yapmanıza imkan sağlarlar.

2. Rattan Güçlü Bir Malzemedir

Rattan güçlü ve dayanıklı bir malzeme olmasıyla bilinir. Ancak sentetik versiyonun kalitesi ne tür malzemelerin kullanıldığına ve nereden satın aldığınıza göre değişkenlik gösterecektir. Daha ucuz sentetik rattan, kaliteye yatırım yapan bir markanın rattan malzemesinden çok daha zayıf ve kısa ömürlü olacaktır.

3. Rattan Hafiftir

Rattan mobilya, ahşap mobilyalar kadar ağır olmadığı için hareket ettirmesi çok kolaydır. Rattanın hafif olması, onun ahşap mobilyalardan daha zayıf olduğu anlamına gelmez. Yer değiştirmesi zor olan ahşap mobilyaların aksine, rattan setinizi tek başınıza kimseden yardım almadan hareket ettirebilir ve arka bahçenizde isteğinize göre değişik yerleşim denemeleri yapabilirsiniz.

4. Rattan İç ve Dış Mekan Kullanımına Uygundur

Sentetik rattan mobilya, dış mekan kullanımı için mükemmel bir seçenek olarak bilinir. Bununla birlikte, birçok insan şimdi daha çağdaş bir görünüm yaratmak için iç mekan mobilyalarında doğal rattanı tercih etmektedir. Eğer sizde evinizin içinde ağır ve hantal görünümlü mobilyalarınızdan sıkıldıysanız; doğal rattandan üretilmiş mobilya takımlarına bir şans verebilirsiniz.

5. Rattan Uzun Ömürlüdür

Sentetik rattan mobilya su geçirmezdir ve her türlü hava koşullarına dayanma avantajına sahiptir. Reçine ve plastik gibi malzemelerden üretildiği için; aşırı hava olayları sırasında rattan mobilya takımınızı bahçenizden içeri sokmak konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Düzgün bakıldığı taktirde, rattan mobilyalar 10 yıla kadar rahatlıkla dayanabilir.

Su geçirmez olmasının yanı sıra, reçine dokuma rattan mobilyalar UV ışınlarına da çok dayanıklıdır. Bu özelliği sayesinde rattan mobilyalarda çok fazla renk kaybı veya yıpranma göremezsiniz. Rattan mobilyalar özellikle ülkemizde yaz aylarının uzun yaşandığı şehirlerimizde ve yazlıklarda tercih edilmektedir.  

Tüm bunlara ek olarak, sentetik rattan’ın üretiminde sıkça kullanılan yüksek yoğunlukta polietilen (HDPE) sayesinde; kış aylarında oluşan dona karşı da çok dayanıklıdır.

Rattan Mobilyanın Bakımı

1. Doğal Rattan Mobilya Bakımı

Doğal rattan en iyi şekilde iç mekanlarda muhafaza edilir. Eğer doğal rattanı dış mekanda kullanacaksanız mutlaka mobilyanızı güneş ışından korumanız gerekecektir. Güneş ışığı, doğal ratta’nın rengine çok zarar vermektedir. Aynı zamanda; yukarda da belirttiğimiz üzere doğal rattan suya maruz kaldığında küflenme eğilimindedir ve bu yüzden doğal rattan mobilyanızı mümkün olduğunca sudan uzak tutmanız gerekecektir. Bu noktada özel üretilmiş dış mekan mobilya örtülerini tercih edebilirsiniz. Bu özel üretilmiş örtüleri kullanmak doğal rattan mobilyanızı dış etkenlerden koruyacaktır. Ben bir mobilyaya bu kadar özen gösteremem diyorsanız; sentetik rattan sizin için en doğru seçim olacaktır.

2. Sentetik Rattan Mobilya Bakımı

Sentetik rattan, ahşap bahçe mobilyası gibi her yıl cila ve zımpara istemez. Sentetik rattan mobilyanızı nemli microfiber bir bezle silmeniz; mobilyanızı ilk günkü gibi parlak durmasına yardımcı olacaktır. Bu noktada önemli olan sentetik rattan’ın kalitesidir. Sonuçta dikkatsiz ve özen gösterilmeden kullanılan her türlü malzeme zamanla kalitesini yitirir