Zemin Döşeme Malzemeleri
Zemin döşemesi, bir evin ambiyansında kritik bir rol oynamaktadır. Yeni nesil zemin döşemeleri artık daha dayanıklı ve sürdürülebilir olup, bakım için yüksek maliyet gerektirmemektedir. Her zemin döşeme türünün kendine özgü avantajları vardır. Eviniz için en iyi zemin döşeme türünü seçmek için, önce her odanın ihtiyaçlarını dikkatlice değerlendirmelisiniz. Buradan, stil tercihlerinizi bütçenizin büyüklüğüne göre eşleştirerek çok çeşitli zemin seçenekleri arasından seçim yapabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere farklı döşeme türleri hakkında genel bilgiler vermek istedik.
Masif Parke
Masif Parke çok dayanıklıdır ve zamansız, zarif bir görünüm sağlar. Masif parkeler beş defaya kadar yeniden cilalanabilir ve parlaklığı yeni dekore edilmiş bir odaya uyacak şekilde değiştirilebiliniz. Masif parke doğal ahşaptan yapıldığı için diğer parkelere göre daha pahalı bir parke türüdür. Eğer evinizde evcil hayvan varsa masif parkelerin cilası kolay zarar görebilir. Bu sebeple evcil hayvan sahipleri evlerinin zemini yenilerken farklı zemin opsiyonlarını da değerlendirmelidirler.
Laminat Parke
Laminat parke, gerçek ahşap, karo veya taş döşeme görünümünü en uygun fiyata sunan bir zemin döşeme türüdür. Bununla birlikte, laminat parke masif parkeye göre çok daha az bakım gerektirir. Çizilmeye dayanıklı, su geçirmez ve sese dayanıklı olması sebebiyle günümüzün en çok tercih edilen parke cinsidir.
Vinil Zemin Kaplaması
Vinil zemin kaplaması son derece dayanıklı ve uygun maliyetli bir zemin döşeme malzemesidir. Genellikle akrilik, PVC ve benzeri polimerlerden oluşan plastikten yapılırlar. Bu malzeme, teknolojinin de ilerlemesiyle çok uygun fiyatlara üretilmektedir. Vinil kaplamalar neredeyse sınırsız model seçeneğine sahip bir malzemedir. Eğer sizde stil ve dayanıklılığı bir arada arayanlardansanız vinil zemin kaplama sizin için en hesaplı seçim olacaktır.
Seramik Karo
Seramik karolar kum ve kırmızı veya beyaz kilden yapılır ve daha sonra bir fırında pişirilerek son şeklini alır. Sır uygulanmış seramik karo günümüzde en popüler seramik karo cinsidir. Sırlı karolar her ne kadar popüler olsa da bazı müşteriler sır uygulanmamış seramik karoyu da tercih etmektedir. Sır uygulanmış seramik karolar parlak cam benzeri bir yüzeye sahipken, sırsız seramik karolar, taş karoları taklit eden mat bir yüzeye ve daha fazla dokuya sahiptir. Seramik karoların lekelere, bakterilere ve kokulara karşı olan dayanıklılığı; onları antreler, mutfaklar, banyolar ve çamaşır odaları gibi yerler için en uygun seçim haline getirmiştir.
Porselen Karo
Porselen karo, kil ve doğal malzemelerden oluşması ve daha sonra bir fırında pişirilmesi açısından seramik karoya benzer. Ancak porselen, sıradan seramik karolara göre çok daha güçlü, daha sert ve daha az gözeneklidir, çünkü daha ince parçacıklı killer kullanılarak yapılır ve daha yüksek sıcaklıkta fırında pişirilir. Porselen karo tipik olarak beyaz, yarı saydam ve son derece yoğundur. Porselen karo dayanıklılığı ve hatta seramik karoya göre daha yüksek su direnci nedeniyle, avlular, çamaşır odaları, mutfaklar ve banyolar için idealdir.
Cam Karo
Cam karolar, karonun arkasına ateşlenen yarı saydam sır ile ince cam parçaları kullanılarak tasarlanmıştır ve geniş bir renk yelpazesine sahiptir. Bazı cam karolar, bir ağ desteğine yerleştirilmiş bir mozaik desenle yapılır. Cam karo genellikle banyolarda kullanılır, ancak mutfaklarda, oturma odalarında ve hatta yüzme havuzlarında da kullanılabilir.
Çimento Karo
Çimento karolar, doğal pigmentlerin bir tasarım kalıbına dökülmesi, çimento ile doldurulması ve ardından hidrolik sıkıştırma ile ayarlanmasıyla oluşturulur. Hava ile kürlenir ve bir fırında ateşlenmezler, bu da onları daha çevre dostu yapar. Çimento karoları gözenekli bir görünüme sahiptir ve çok çeşitli şekil, desen ve tasarıma sahiptir. Bu malzeme, aşınmaya ve yıpranmaya karşı dayanıklı olması nedeniyle banyolar, çamaşır odaları ve çamurluklar için idealdir.
Mermer Karo
Dünyanın birçok farklı dağlık bölgelerinden çıkarılan mermer, plaka ve fayanslar halinde kesilen doğal bir taştır. Mermer, zarif ve lüks bir görünüm veren dalgalı, damarlı deseniyle karakterizedir. Mermer karo hemen hemen her odada kullanılabilir ancak tasarım çok yönlülüğü ve pürüzsüz, üst düzey bir görünüm sağladığı için fuayeler, koridorlar, mutfaklar, banyolar ve oturma odaları için idealdir.
Mozaik Karo
Mozaik karo, seramik, cam, taş veya porselen gibi çeşitli malzemelerin birleşiminden elde edilir. Tipik olarak 5 x 5 cm boyutunda – çeşitli malzemeler, şekiller, renkler ve tasarımlarda tasarım desenlerinin yerleştirilmesi ile karakterize edilir. Bu malzeme, özellikle mutfak, oturma odası, banyo, koridor, çamaşır odası ve dış avluda iç ve dış mekanlarda şerit olarak kullanıldığında ortama hareketlilik katan bir malzeme olarak kabul edilir.
Granit Karo
Granit, volkanik bir kayadır, yani lav veya magmadan oluşur. Kuvars ve feldspattan oluştuğu için doğal olarak parlak ve biraz ışıltılı bir görünüme sahiptir, ancak mat seçenekleri de mevcuttur. Granit, dayanıklı olduğu ve aşırı aşınmaya dayanabildiği için mutfaklarda, oturma odalarında, banyolarda, koridorlarda ve diğer yoğun trafik alanlarında en iyi şekilde çalışır. Kendi başına çok pürüzsüz olduğu için kayma ve düşmelerden korumak için kaymayı önleyici bir kumla da kaplanabilir.